JavaScript is off. Please enable it to view the full site.
01/03/2021

local and international funding

Amigoe,  Maart 2021    Tekst: Carina Wever

ORANJESTAD — Grafisch ontwerper Steffen Maas krijgt fondsen toegezegd van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied (PBCCG) om zijn nieuwste project  ArubABC-BonABC-CurABC  uit te voeren, dit werd eind januari besloten. Maas vertelt aan de Amigoe meer over zijn  cultureel-educatief  project dat bestaat uit publicaties, spellen en een visueel leersysteem, met verschillende varianten voor de spelling en context van Aruba, Bonaire en Curaçao.

Al zo’n twee jaar is Maas bezig met zijn ABC projecten, verschillende producten die bestaan uit een serie illustraties van A tot en met Z. Het idee ontstond toen hij voor de klas stond hier op Aruba en merkte dat er gebrek was aan cultuurgebonden lesmateriaal op het eiland en dat er vrijwel alleen maar gebruik werd gemaakt van materiaal uit andere landen, waarna hij besloot te gaan tekenen. Aanvankelijk ging het om creëren van een visueel aantrekkelijk ontwerp, maar al gauw besloot hij dat hij het wilde introduceren op lagere scholen, zodat kinderen ermee aan de slag kunnen gaan en dat het voor alle niveaus en leeftijden  een rol gaat spelen als  lees- en leermateriaal.

Eerder bracht hij al een proefeditie uit van het Papiamentstalige boek ArubABC - Mi Buki di Aruba, deze was in lokale boekhandels beschikbaar met de achterliggende gedachte eerst feedback hierover te verzamelen. Deze feedback heeft Maas inmiddels verwerkt wat uiteindelijk tot het eindresultaat heeft geleidt, de definitieve uitgave die nu klaar is om gedrukt te worden. Naast de Arubaanse editie van het ABC-boek heeft Maas nu ook aparte edities ontworpen voor Curaçao ‘CurABC - Mi Buki di Kòrsou’ en Bonaire ‘BonABC - Mi Buki di Boneiru’, alsook twee spellen  Isla ABC  Memory Game en  Isla ABC  Family Game.  De boeken zijn nu in de eindfase en worden binnenkort gedrukt met behulp van de fondsen van PBCCG en geïntroduceerd op Aruba, Bonaire en Curaçao. In de tussentijd  zorgt  Maas dat het project aan een breed publiek geïntroduceerd wordt door het uitgeven van flyers en de mogelijkheid te bieden om vooraf te bestellen. Ook is hij  op Aruba in contact met het Ministerie van Onderwijs, om verder te werken aan de plannen om de materialen uiteindelijk ook op een structurele wijze in het onderwijs te brengen. Alhoewel het materiaal momenteel alleen nog bestaat uit drukwerk, creërt  Maas in een volgend  stadium een combinatie van drukwerk en digitaal lesmateriaal. 

News

Back to news Previous 1 / 1 Next Back to top 60 views Share